CEOI 2020 – Hamarosan indul a Közép-Európai Informatikai Diákolimpia Nagykanizsán

2020.08.14

Az augusztus 23 és 29 között  startoló CEOI a régió legfontosabb informatikai tanulmányi versenye, amelyet 1994 óta rendeznek meg, jellemzően tizennégy csapat – az alapító nyolc közép-európai és minden évben más-más, régión kívüli vendégország – részvételével.

Magyarország a diákolimpia egyik alapító tagja, és többször adott már otthont a CEOI-nak: 1995-ben Szegeden, 2001-ben Zalaegerszegen, 2005-ben Sárospatakon, 2012-ben pedig Tatán. A 2020-as verseny a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata és az ELTE Informatikai Karának szervezésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával zajlik.

A megmérettetésen legfeljebb 20 éves, középiskolás diákok négy fős csapatai vehetnek részt, két-két felnőtt csapatvezetővel. Minden országból előzetes válogatókon jelölik ki a négy fős csapatokat. A magyar diákok hagyományosan jól szerepelnek a CEOI-n: az elmúlt huszonöt évben összesen ötvenhat érmet gyűjtöttek. A tavalyi, 2019-es szlovákiai CEOI-ról a magyar diákok egy arany és három bronzéremmel térhettek haza. A verseny történetében 2019-ben szerzett először magyar diák abszolút első helyet. Mivel idén Magyarország rendezi a CEOI-t, így két csapatot indíthat.
A magyar csapatok tagjai:

  • Horcsin Bálint, a budapesti Németh László Gimnázium 11-edikes diákja  
  • Varga Péter, az Óbudai Árpád Gimnázium 11-edikes diákja -
  • Szabó Kornél György, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 11-edikes diákja -
  • Bukva Dávid Bertalan, a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 11-edikes diákja
  • Székely Milán, a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium 9-edikes diákja
  • Tóth Gellért, az Óbudai Árpád Gimnázium 11-edikes diákja
  • Szente Péter, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 12-edikes diákja
  • Németh Márton Tamás, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium 9-edikes diákja


A Közép-Európai Informatikai Diákolimpia az IOI, vagyis az UNESCO által is támogatott Nemzetközi Informatikai Diákolimpia előversenyének tekinthető, a CEOI-n való részvétel fontos mérföldkövet jelent a világméretű versenyre való felkészülésben.



A Nemzetközi Informatikai Diákolimpia döntőbizottságának 2019-es döntése alapján a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Digitális Jólét Program, és a Szegedi Tudományegyetem közös pályázata nyerte el a 2023-as Nemzetközi informatikai olimpia (IOI) megrendezésének jogát, így Neumann János születésének százhuszadik évfordulóján, 2023-ban Magyarország rendezheti meg a rangos, nemzetközi eseményt.

További információk a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiáról >>>
 
A 2023-as IOI-ról:
Informatikai diákolimpia Magyarországon - Jobbágy László

Digitális Jólét Nonprofit Kft.